5 tips för säkrare lösenord

Anton Åberg

2017/10/31

Internet har fullkomligt transformerat våra liv i hur vi använder smarta program i våra datorer och telefoner. Idag är webbappar och mobilappar självklara inslag i våra liv och antalet appar växer exponentiellt.

Bara i Apples appstore finns det idag (2017) över 2 miljoner appar. Med den utvecklingen följer att vi måste hantera allt fler lösenord.

I många fall är det betaltjänster som har vårt betalkort knutet till sig vilket gör att vi är extra känsliga för en hackerattack. Problemet för oss som användare uppstår när vi tecknar oss för fler appar och tjänster är att vi inte alltid orkar skapa säkra lösenord.

Att skapa och förvara ett säkert lösenord är helt enkelt en ansträngande uppgift. Du skall inte bara komma på en kryptisk lösenordsfras utan också memorera den eller på något annat sätt spara ned den på ett säkert ställe. I våra stressade liv blir det här en övermäktig uppgift och det är lätt hänt att man då exempelvis använder namnet på sommarstället följt av ett årtal eller nåt annat lättillgängligt namn eller ord som vi har en relation till. Detta gör att vi blir sårbara för hackare som vill komma åt just känslig persondata.

Hur kan vi då ta kontroll över våra lösenord?

5 tips för säkrare lösenord

  1. Använd inte samma lösenord för flera webbappar
  2. Ju fler program du använder med ett och samma lösenord desto mer sårbar blir du för hackerattacker eftersom samma lösenord ger hackaren access till ett flertal program. Därför bör du använda ett unikt lösenord för varje enskilt program.

  3. Undvik namn och ord från ordlistor
  4. Så kallade bruteforce-attacker är fortfarande den vanligaste hackerattacken för att bryta sig in via ett loginformulär. Metoden går ut på att testa ett användarnamn tillsammans med vanliga lösenordsfraser. Lösningen för att undvika detta är att aldrig använda lösenord med vanliga namn eller ord.

  5. Använd olika sorters tecken
  6. Genom att använda dig av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken skapar du ett kryptiskt lösenord som gör det omöjligt för en bruteforce-attack att komma igenom.

    Här kan du testa hur säkert ditt lösenord är.

  7. Använd ett lösenordprogram
  8. För oss som bor i Sverige har det blivit en nödvändighet att använda BankID, en e-legitimation som bl.a används för att logga in på myndigheters webbtjänster, exempelvis försäkringskassan. Mobilt BankID gör det möjligt att logga in oavsett var du är och vilken dator du använder. Ett otroligt smidigt sätt att online autentisera att du är du. För att jobba på samma sätt med alla webbappar och mobilappar som du använder kan man använda ett lösenordsprogram som har ett masterlösenord för att komma åt alla dina lösenord. Då gör det inget att varje enskilt program har kryptiska lösenord eftersom du enbart behöver komma ihåg ett lösenord – ditt masterlösenord. Ett av de större lösenordsprogrammen är LastPass som du kan ladda ned både till din dator och din mobil.

  9. Använd tvåfaktorsautentisering
  10. Ibland kan det vara på sin plats med ett extra säkerhetskrav utöver ditt lösenord som verkligen visar på att det verkligen är du som loggar in. Exempelvis är din e-post navet för alla dina webb- & mobilappar så en hackare med tillgång till din e-post kan lätt komma åt många av dina webbtjänster. Därför är det lämpligt att ha en sk tvåfaktorsautentisering för e-posten, vilket innebär att när du exempelvis loggar in från en annan dator måste verifiera din identitet mha en verifikationskod, ofta via ett SMS.

Testa vår lönekalkylator

Med Nystartads lönekalkylator kan du enkelt beräkna hur mycket lön du kan ta ut på fakturerat belopp så att du har pengar kvar till skatt och andra avgifter.

Till Lönekalkylatorn

Kommentera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.