Driva eget och vara anställd samtidigt - hur funkar det?

Är du anställd idag men funderar på att starta eget? Då är du inte ensam. Så länge din egen verksamhet inte direkt inkräktar på verksamheten i företaget där du är anställd brukar det inte vara några konstigheter. Dock kan det vara bra att prata med din arbetsgivare innan du startar upp, för att undvika eventuella konkurrenssituationer.

Fördela din tid rätt

När du väl bestämt dig för att starta är det dags att fundera på hur du vill fördela din tid. Om du har möjlighet att gå ner i tid på din anställning är det troligtvis enklare för dig att driva eget vid sidan om. Tänk igenom:

  • När behöver du vara tillgänglig för ditt eget företag?
  • Hur mycket tid vill du lägga jämfört med hur mycket tid måste du lägga för att företaget ska gå runt? Skissa på din affärsidé med hjälp av Idékollen.
  • Hur påverkar det här ditt privatliv? Funkar det med familj och vänner?

Tryggheten i att vara anställd på sidan om

Om du är anställd på sidan om ditt egna företag har du fortfarande möjlighet att få a-kassa om du skulle bli av med din anställning. Det är en trygghet som är skön att ha i början av ditt företagande. Om det visar sig att det går bra och du vill köra vidare på heltid kan du göra det när du har testat lite.

 

 

Vi pratade lite med Marielle i Nystartadcrewet som under flera år drivit eget på sidan om anställning.

marielle-nystartad

Hej Marielle! Hur länge har du drivit eget?

Jag har drivit eget sen 2011 inom webbdesign och grafisk form.

Har du alltid haft en anställning på sidan om?

Nej, inte hela tiden. Jag startade upp när jag var student och gjorde det som ett extraknäck. Skatteverket ville knappt att jag skulle starta eftersom min omsättning skulle vara så låg. Men jag stod på mig och fick ändå lov att starta i slutändan.

Under de första två åren hände det inte så mycket i företaget. Jag fick samtidigt ett jobb och hade väldigt liten egen verksamhet. På mitt första jobb fick jag heller inte jobba med webbdesigndelen av mitt eget företag, eftersom det var konkurrerande verksamhet. Då höll jag istället på med grafisk form.

2013 bytte jag arbetsgivare och gick efter ett tag ner på 80% för att kunna hinna med fler uppdrag i mitt eget företag. Jag hade ett lite större projekt och sedan några småkunder. En tid efter det sade jag helt upp min anställning och jobbade huvudsakligen med en och samma kund. En kund som senare valde att anställa mig. Eftersom jag ändå jobbade nästan uteslutande med den kunden kändes det naturligt att ta en anställning igen.

Har du några tips till andra som vill testa på att driva eget på sidan om en anställning?

Om du har låg beräknad omsättning i början kan Skatteverket tycka att det är onödigt för dig att starta ett företag. Om du ändå känner att du vill satsa behöver du stå på dig så att du får en F-skattsedel. Då har du möjlighet att trappa upp i din egen takt.

Startar du eget är det ofta något du brinner lite extra för. Det är lätt att lägga otroligt mycket tid på att jobba. Det funkar ett tag, men det blir väldigt slitigt i längden. Håll koll på dina stressnivåer och våga tacka nej till uppdrag om du inte hinner med.

Att våga omförhandla sin anställningsform och gå ner i tid kan vara lite läskigt, men det är värt det! Kasta dig ut i det okända, det är kul! Men gå inte sönder på kuppen och kom ihåg att slappna av lite ibland. Själv får jag påminna mig själv om att nachos och serier är bra och nödvändiga grejer. Så det så.

 

 

Så där har du det: 

  • Stå på dig så att du får f-skatt.
  • Fundera på om du behöver och kan förhandla om din anställning.
  • Trappa upp sakta men säkert.
  • Kom ihåg att släppa jobb ibland så att du inte går in i den berömda väggen. 

 

julia sjövall

Julia i Nystartadcrewet

Kommentera inlägget