Tips för att ta bättre beslut

Nystartadcrewet

2016/12/06

Ja. Nej. Kanske. Jag vet inte.

Att ta beslut är inte lätt – men hur kul är lätt egentligen? 

Frågar du en framgångsrik entreprenör hur det kommit till toppen är svaret troligtvis inte tur. Att starta ett företag och lyckas, innefattar att ta tusentals beslut – stora som små. Allt från företagets namn, till vilken bank du ska ha, till om du ska välja den ena eller den andra leverantören.  

Många beslut som tas i startupfasen handlar om liv eller död. Ja faktiskt, vi skojar inte. Anställ fel person och hela din verksamhet kan falera. Läskigt va?

Enligt Projektforum som gjort en intervju med Katarina Gospic (hjärnforskare) kan hjärnan endast behålla sju saker samtidigt i arbetsminnet. Det innebär att om du har fler än sju saker att tänka på samtidigt, finns risk för att du inte tar några beslut alls. Vi kan inte hantera så mycket information på samma gång helt enkelt.

Tips från näringslivet – så tar Jesper och Magnus beslut!

jesper forslund

Vi tog ett kort snack med SpeedLedgers COO Jesper Forslund som berättade hur han tar beslut:

Jag påverkas ibland av vad jag har gjort under dagen när jag tar beslut. Om jag till exempel tittat på en speciell serie kan ibland mitt spontana svar på någon fråga vara något som en karaktär i serien sagt. Som tur är tar jag sällan beslut på gut feeling. Jag brukar nästan alltid fundera igenom beslutet en gång till och därefter genomföra. Samtidigt är det viktigt att låta sin gut feeling stanna kvar och ha den i minnet när du tar beslut.

Snabba eller långsiktiga beslut? 

I hjärnan finns det två system som hjälper oss att ta beslut. Det ena är lillhjärnan som låter oss ta snabba, instinktiva och mer primitiva beslut. Det andra, pannloben, är lite långsammare och latare, men hjälper oss att ta mer sofistikerade och långsiktiga beslut. Om vi ofta tar snabba icke genomtänka beslut blir vår pannlob ännu latare och inte lika aktiv. Motsatt händer om vi ofta tänker igenom våra beslut länge, då aktiveras vår pannlob och vi får lättare för att ta långsiktigt hållbara beslut. Vad funkar bäst i din verksamhet? Brukar dina kortsiktiga beslut vara bra beslut eller ångrar du dig i efterhand? 

 

magnus nilselid

Magnus Nilselid, författare av Nystartads e-bok Att låna pengar ger följande tips när det kommer till att fatta beslut:

När det gäller att ta beslut brukar jag tänka så här:

  1. Se till att välja mellan 2-3 OLIKA alternativ som är så tydliga som möjligt, inte bara ett alternativ. Om du kommer på dig själv med att säga vi måste göra så här, det finns inget annat sätt – gå ett varv till med alternativen (det finns alltid flera alternativ även om de kan vara svåra att hitta ibland).
  2. Ta inte viktiga beslut direkt. Låt det sjunka in lite. Sov på saken. Få beslut behöver tas direkt på volley.
  3. Ta inte beslut om du är upprörd. Kyl ner känslorna först annars är risken stor att det blir fel.

 

Så där har du det – konsolidera ner dina beslut, ta beslutet, observera, justera och låt inte känslorna styra allt för mycket.

Lycka till. Och vad du än gör – tro på dig själv och ditt företag!

 

Kommentera inlägget