Räkna ut lön och eget uttag i AB och enskild firma

Skillnader mellan enskild firma och aktiebolag

  1. I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person och du är inte personligen ansvarig ifall bolaget går i konkurs.
  2. I ett aktiebolag räknas du som anställd (trots att du driver det helt själv) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst. I en enskild firma gör du istället egna uttag precis när du vill och betalar istället något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna är istället för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen om du är anställd i ett aktiebolag.

Räkna ut lön i enskild firma

(Fast det heter faktiskt eget uttag!)

I en enskild firma heter det inte lön när du tar ut pengar. Det heter istället eget uttag. Allt du tar ut i handen och använder privat heter eget uttag.  Eget uttag får du göra när du vill under året och du betalar ingen skatt eller avgift när du gör själva uttaget. Däremot betalar du egenavgifter och skatt i slutet av året. 

 

Du tar alltså inte ut lön som ägare av en enskild firma, utan du gör egna uttag. Om du har anställda får dessa lön i vanlig ordning. Är du däremot ägare i ett aktiebolag kallas det lön när du plockar ut pengar (så länge det inte handlar om aktieutdelning). 

 

Skatt och egenavgifter i enskild firma

I slutet av ett räkenskapsår deklarerar du. Om du har gjort en vinst, det vill säga du har mer intäkter än kostnader, betalar du skatt och egenavgifter. Egenavgifterna varierar beroende på din ålder och din vinst. Utöver det här betalar du skatt.

I Nystartads lönekalkylator har vi inte tagit hänsyn till din exakta kommunalskatt, utan utgått ifrån 33%. 

Statlig skatt betalar du endast om du har en taxeringsbar förvärvsinkomst (vinsten minus diverse avdrag) som är högre än 430 200 kr.

 

Räkna ut lön i aktiebolag

I ett aktiebolag räknas du alltid som anställd så länge du tar ut pengar, även fast du är ägare av aktiebolaget.

Till skillnad från en enskild firma där du gör egna uttag när du vill utan att betala skatt (det görs i egenavgifterna en gång om året), betalar du ut lön till dig själv samt skatt, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till Skatteverket varje gång du tar ut lön. Ett annat sätt att ta ut pengar är att bolaget beslutar om aktieutdelning på den ordinarie bolagsstämman.

 

När du räknar ut lön och tar ut lön ur ditt aktiebolag är det inte bara en lönekostnad som uppstår för det du betalar ut till dig själv. Du har även personalskatt och sociala avgifter som ska betalas in till Skatteverket. Därtill har du arbetsgivaravgifter. När du tar ut lön i ett aktiebolag får du alltså en lönekostnad i bolaget.


Din lön består av:

  • nettolön (det som du får i handen)
  • kommunal skatt
  • statlig skatt (om din lön är tillräckligt hög)
  • allmänt pensionsavdrag

Tillsammans är det din bruttolön, det vill säga lön innan skatt och avgifter. Din arbetsgivare (ditt aktiebolag) betalar även arbetsgivaravgifter och sociala avgifter på din lön.

 

Lönekalkylatorn

Räkna ut lön, eget uttag och skatt. 

Till Lönekalkylatorn

Erbjudande - 50% rabatt på bokföring & fakturering

SpeedLedger e-bokföring det mest omtyckta bokföringsprogrammet på marknaden enligt Trustpilot. Nu ger de dig som nystartad 50% rabatt första året. 

Bokföring och fakturering så enkel att du kan klara det själv
  • Bokföringen skapas automatiskt från din bank
  • Färdiga förslag - godkänn med ett klick!
  • Gratis rådgivning och steg-för-steg guider

Läs mer om erbjudandet

Du kanske även är intresserad av...

Våra appar

Senaste nytt

Business Model Canvas

Gör en affärsmodell med Business Model Canvas. Strukturera din idé i modellens nio olika delar och få ut en snygg sammanställning.

Läs mer

 

Checklistan

Checklista inför och under starten

Läs mer

 

Att låna pengar

Ladda ner gratis e-bok om finansiering

Läs mer

Bokföringsdjungeln

Test - vilket bokföringsprogram passar dig bäst?

Läs mer