Ge dig själv en motivationsboost när motivationen tryter

Motivation är något beständigt, som ligger till grund för varför man väljer att ge sig in på en väg överhuvudtaget, men ibland känner man att inspirationen tryter, eller att de mentala bilderna som gör motivationen levande bleknar. Inspirationen är därför många gånger en flyktig känsla och när den inte är på plats blir även vanliga uppgifter extra jobbiga. I dessa lägen behöver man fylla på tanken så man kan köra vidare.

Varför gör jag detta?

En grundförutsättning är att hitta (tillbaka) till varför man är där man är. Varför är detta ett värt problem att lösa? Vad är det värt för mig? Genom att fokusera på grundorsaken till varför man gör något så brukar det ge en kick av motivation och inspiration. Gör jag detta för att jag vill lära mig något nytt? För att jag vet att det leder till något värdefullt längre fram? För att det är viktigt för andra människor som är viktiga för mig? Oavsett anledningen till att jag är på denna väg, hitta tillbaka det som gör vägen värd att vandra.

Låt dig inspireras

Ett annat knep är att titta, lyssna, tala eller läsa om/med andra inspirerande personer. Det finns gott om motiverande videos på nätet. Blir du inspirerad av grandios musik, fantastiska idrottsprestationer eller ikoniska talare? Kanske är det citat eller berättelser om stora karaktärer ur historien som du går igång på? Det finns inga bättre eller sämre sätt att fylla på tanken med inspiration; hugg loss en liten stund att ta in det som brukar få igång din puls.

Fyll på med ny energi

På temat puls, så är det ofta en framgångsrik väg till ny energi att röra på sig. Ta en rask promenad, bryt för en löprunda eller gå till gymmet en sväng. Att ta sig tid att träna och få upp pulsen leder ofta till klarare tankar och ökad välbehag. Träningen i sig är en belöning, men även känslan efter man gjort det är positiv; du gjorde något riktigt bra för dig själv. Nu är du starkare och kan trycka vidare.

Stanna upp

Som ett sista tips; om du inte kommer framåt med dina uppgifter; överväg en paus eller att faktiskt byta fokus. Genom att ta en kort paus och tänka på något annat eller byta till en annan (kanske mindre viktig uppgift), så kan du undermedvetet fortsätta bygga motivation till din ursprungliga uppgift och när du gör nästa försök så kommer det sannolikt gå lättare.

Till sist; ha tålamod med dig själv. Du klarar så otroligt mycket, det är fantastiskt bra gjort att du tagit dig dit du är idag, klart du fixar detta också! Det kanske inte går på första, andra eller femte försöket, men du lär dig något för varje försök. Och kom ihåg: du har inte förlorat förrän du slutat försöka!

 

Kommentera inlägget