Hobbyverksamhet eller eget företag?

Hobby eller eget företag?

Vad gör du på fritiden? Du kanske gör snygga naglar på kompisar, föder upp hundar eller virkar grytlappar?

Vad du än har för dig, gör det förhoppningsvis din fritid meningsfull. Kanske har det till och med hänt att du tagit en liten peng för att göra naglarna på grannen eller för en av dina fina grytlappar? I så fall har du haft en mindre intäkt som kommer från din hobby.

I ett samhälle där nästan ingen längre har bara ett enda yrke blir det ibland svårt att veta när din hobbyverksamhet egentligen bör vara ett regelrätt företag.

husky puppy
Definition av hobby

  • något du utövar på din fritid, utan vinstsyfte
  • inte din huvudsakliga försörjning
  • arbete som du inte utför på uppdrag av någon annan

Även om hobbyn huvudsakligen inte är vinstdrivande kan du göra vinst ändå, om det handlar om något enstaka uppdrag.

När det kommer till försäljning som är skattefri, gäller det endast när du säljer saker som du haft för personligt bruk, och säljer vidare. Till exempel en cykel, en soffa, en tavla osv.
Liknande saker får säljas för upp till 50 000 kr per år skattefritt. Kom bara ihåg att spara kvitton och anteckningar, som styrker inkomster och utgifter i minst 7 år.

Utöver denna typ av försäljning ska du skatta på det du gör en vinst på, även om du gör det i en hobbyverksamhet.

Exempel

Vi låtsas att du gör naglarna på dina kompisar. Du räknar med att göra det här någon enstaka gång, till en kompis studentfest, syrrans bröllop eller kompisen som ska på fest. Du tar en symbolisk summa som betalning.

Det här räknas som enstaka uppdrag och inte som en näringsverksamhet, även om uppdragen uppfyller kraven som en näringsverksamhet gör;  att de är självständiga och att vinstsyfte finns.

Då bör du starta företag

Börjar du dock göra naglar på kompisarna lite mer regelbundet och har som avsikt att ta betalt för detta, trots att du fortfarande gör det på fritiden efter ditt vanliga jobb, så räknas det inte längre som hobby. Du bör då starta upp ett eget företag. En verksamhet ska beskattas i något av inkomstslagen kapital, näringsverksamhet eller tjänst.

Detta är en väldigt grov sammanfattning. Är du osäker om just ditt fall så kontakta skatteverket och läs mer på deras hemsida. Lycka till! 

 

Linnea i Nystartadcrewet

 

 

Gratis webbkurs – Att starta företag

I samarbete med SpeedLedger e-bokföring har vi satt ihop en webbkurs i att starta företag. Under kursen går Julia från Nystartadcrewet igenom hur du går tillväga när du startar företag och vad du behöver tänka på innan och under starten. Emilia Lindhe Vithal från SpeedLedger e-bokföring pratar administration och hur du som ny företagare håller koll på bokföring och papper. 

Välkommen att anmäla dig!

Anmäl dig till kursen

Kommentera inlägget