Så gör du din hobby till din affärsidé

Vad jobbar du med? Gillar du det du gör?

Vad du har för hobby och det du gillar att göra borde rimligen styra vad du jobbar med. Att jobba med något du tycker om är betydligt trevligare, än att jobba med något som mest känns som gammalt groll. Dessutom brukar de flesta av oss ha en viss talang för saker vi gillar att göra.

Personligen gillar jag att skriva. Så vad gör jag för att betala hyran? Jag skriver. (Och lite annat också såklart, men skriva är en del av det.) Jag har privilegiet att jobba med något som jag gillar att göra. Ibland känns det inte ens som jobb (nu ljög jag, jobb är jobb, men det kan vara olika roligt mellan varven).

Att leta efter ledtrådar till ditt karriärsval bland dina hobbyn och intressen, är ofta det mest fruktsamma sättet att hitta en lyckosam och framgångsrik karriärsinriktning.

6 tips – så går du från hobby till jobb

Att starta eget är antagligen den tydligaste markeringen att du vill göra din hobby till ditt yrke.

Här är Forbes sex tips för hur du gör din hobby till ditt yrke:

 

Hobby 1

1. Lär ut din hobby

Spelar du gitarr kan du börja ge gitarrlektioner, är du en fena på matematik kan du ge privatlektioner till skolungdomar och så vidare. Lär ut via webinar på internet, filmer på Youtube, på skolor eller egna tillställningar. Tekniken idag ger dig alla möjligheter att starta din egen läroverksamhet inom olika områden. Vad funkar bäst för din hobby? Är du pedagogisk nog? 

 

Hobby 2

2. Sälj, importera eller producera produkter och accessoarer relaterade till din hobby

En av våra kollegor här i Nystartadcrewet, Tobbe, startade en enskild firma för att kunna utöva sin hobby – grafisk design. Tobbe skapar affischer för olika event och konserter och på frågan om varför han startade eget blev svaret: -“För att kunna utöva min hobby”.

Många med starka hobbyn är passionerade och gillar att nörda ner sig i olika ämnen. Fotbollsfantaster kan lägga tusentals kronor på accessoarer och många som gillar whisky (nu generaliserar jag starkt och använder endast min egen vrickade umgängeskrets som referens) har en tendens att ha väldigt fina whiskyglas hemma. Använd din fantasi och låt intäkterna flöda! Vad kan du skapa? 

 

Hobby 3

3. Lär dina medhobbyister något de behöver

Kanske jobbar du med marknadsföring och gillar magi? Då kan du kanske lära andra magiker hur de ska marknadsföra sig på bästa sätt. Eller är du webbdesignern med en förkärlek för inreding? Det finns massor av inredningsbyråer där ute som skriker efter en riktigt bra webbdesigner.

 

Hobby 4

4. Skriv eller håll föredrag om din hobby

Blogg, vlogg, föreläsning, debattartiklar – you name it! Möjligheterna är oändliga! Många av 90-talets framgångsrika bloggare och detta årtiondes framgångrika instagramkonton började som hobbyn. Skriv om det du älskar, gör det passionerat, bra och med känsla så finns stor chans att du snart kan kalla det ditt jobb.

 

Hobby 5

5. Skapa en upplevelse av din hobby

Här på västkusten finns några surfaffärer längs med havsranden. De som driver verksamheterna hyr även ut brädor och ger lektioner i vågsurfing och SUP. De råkar även vara bland de mest passionerade människorna inom surfing och all sorts brädaktivitet på vatten jag någonsin mött. De har verkligen skapat jobb av sin hobby. Eller kanske gillar du lokal arkitektur? Då kan du ge guidade arkitektoniska turer i din hemstad. Och så vidare.

 

Hobby 6

6. Laga eller förbättra saker som har med din hobby att göra

Många hobbyn har saker kopplade till dem. Saker går sönder. Du kan till exempel laga datorer, cyklar, trasiga bilar eller ge nytt liv åt gamla möbler.  

 

Strukturera din affärsidé

Oavsett vilken sorts verksamhet du väljer att starta är det viktigt att du utvärderar din affärsidé. Verktyget Idékollen hjälper dig med det och ger dig en stadig grund att stå på när du går till banken och ansöker om företagskonto samt jobbar vidare på din affärsplan.

Till Idékollen

 

julia sjövall

/Julia i Nystartadcrewet

Kommentera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.