Därför lyckas eller misslyckas startups

Ämnet är lika brett som det är komplext. Hur kommer det sig att vissa lyckas medan andra inte gör det? Vi på Qred Företagslån har stött på både nya och gamla företag, stora som små och mer eller mindre lönsamma bolag. Med stor kompetens och lång erfarenhet inom företagande, ekonomi och marknadsföring tipsar vi dig om vad man ska, men framför allt inte ska, göra för att bli framgångsrik.

Därför misslyckas startups

Enligt den statliga myndigheten Tillväxtanalys  går ca 35% av alla nystartade företag i konkurs inom sina första 3 år. Vi listar de 6 vanligaste anledningarna till att nystartade företag går i konkurs.

 1. Dålig affärsmodell

En icke livskraftig eller direkt olönsam affärsmodell leder ganska snart till konkurs. Har du gjort en gedigen analys av marknaden? 

2. Ingen likviditet

Många nystartade företag startas genom egna medel från grundaren/grundarna. När dessa tar slut finns det sällan några andra utvägar än att gå i konkurs. Många nystartade företag har svårt att få lån från banken och måste förlita sig på egna medel.

 3. Saknar dragkraft eller investerare

Företaget har levt en tid utan att ta nästa steg p g a bristande intresse eller finansiering. Lågan har helt enkelt slocknat…

 4. Ointresserad marknad eller utkonkurrerade

Kanske var det bara en fluga? Eller finns det konkurrenter som gör det bättre och billigare? Att göra en ordentlig marknadsanalys kan vara livbojen som ditt företag behöver för att överleva.

 5. Dålig dialog

En klassiker – kommunikation. Men den är lika sann för det. Går det lite sämre än väntat – prata om det! Många är för stolta för att dela med sig av sina problem och hitta lösningar tillsammans. T o m med sin närmaste familj och vänner. Släpp prestigen och se till att dela med dig om eventuella problem och svårigheter, en vän kanske har lösningen för dig? Det är väldigt vanligt att startups och företagare snöar in sig på sin idé utan att prata om den med kunder och vänner. Hjälpsamt citat när det känns tungt: “Det är inte fel på dig. Det är fel på det du gör.”

6. Dåligt ledarskap

Du är en social och glad figur men saknar de viktiga ledaregenskaperna som t ex beslutsfattning. Det kan bli förödande för din verksamhet. Ett snabbt beslut är alltid bättre än inget beslut alls. Så prata inte bara – gör! Det finns självklart fler anledningar till att vissa nystartade företag inte lever vidare men dessa är de enskilt största anledningarna enligt en rapport som forskare har gjort baserat på 200 startups som har gått i konkurs.

Därför lyckas startups

Är du nästa Spotify, IKEA, Apple, eller Daniel Wellington? Det finns lika många recept på framgång inom företagande som det finns till köttfärssås. Men vi tror att dessa kan hjälpa dig en bit på vägen.

1. Ensam är inte stark

I uppstartsfasen driver du kanske företaget helt själv. Men du är inte din egen lyckas smed på alla områden. Se till att tidigt ta in externa förmågor som kan hjälpa dig med det du inte kan eller agera bollplank när du ska göra något som du inte är expert på. Det behöver inte vara en anställd. Nätverka och dela med dig om dina kunskaper så delar någon annan med sig av sina kunskaper till dig.

 2. Upptäck din MVP (Minimum Viable Product)

Vad är det minsta din produkt/tjänst kräver för att tillfredsställa kunden? Hitta din MVP och håll dig stenhårt till den under uppstartsfasen. Ska du starta en e-handel? Köp ett litet antal av ett begränsat sortiment för att inte riskera att hamna med ett stort varulager. Ska du frilansa som videoproducent? Då kanske det inte krävs en videokamera och utrustning för hundratusentals kronor från början. Men hitta vilken utrustning som krävs för att ändå kunna göra ett bra arbete.

3. Väx på rätt sätt

Många har stora drömmar och det är med all rätt. Man ska ha stora visioner. Men tillväxt kan man inte tvinga fram. Gör grundliga undersökningar och ta tempen på marknaden. Är efterfrågan och behovet tillräckligt stort för dina planer? Satsa även på marknadsföring som du kan mäta och se affärsnyttan i relativt snart. Nystartad.se har en bra checklista som du kan läsa för att veta mer om vad du behöver tänka på kring en uppstart. 

4. Tillgänglighet

Gör dig själv tillgänglig för både kunder och anställda. Ett gammalt klassiskt drag är att ta bort dörren till just ditt kontor för att påvisa att alla är välkomna in till dig. Se till att alltid vara tillgänglig på telefon, mail och de interna kommunikationsverktygen. 

5. Ha roligt!

Tycker du att bokföring och administration är det tråkigaste som finns men du brinner för marknadsföring och försäljning? Se då till att ta hjälp eller hitta automatiserade lösningar med det som du inte tycker är roligt och brinner för. Syns det att du har roligt i din roll så smittar det av sig på anställda och kunderna och alla blir bättre på det de gör.

Lycka till! 

Vill du veta mer om företagslån? Det här inlägget har skrivits i samarbete med och av sakkunniga på Qred Företagslån. Vid frågor om innehållet kan du kontakta Qred på [email protected]. Skriv “Nystartad.se” i ämnesraden. 

Om Qred

Som nystartad företagare kan det vara svårt att få finansiering. Framför allt från banken som gärna vill se flera årsbokslut, balans- och resultatrapporter och affärsplan. Dessutom kan det ta lång tid att få ett banklån och efter en lång process kanske du inte ens blir beviljad ett lån. Vi har själva varit småföretagare och hamnat i den sitsen. Det var därför vi startade Qred Företagslån. Vi vill att det ska vara lika smidigt att ta ett företagslån som att köpa en bok på nätet. Och vi kan hjälpa de företag som ofta får nej från banken. Kanske p g a att de anser att företaget är för nystartat.

 

Christian Billing, Qred

 

Kommentera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.