Olika sätt att ta betalt i ett företag

Nystartadcrewet

2021/05/17

Är du nystartad och funderar på hur du ska ta betalt? Jippii! Du har kommit så långt i ditt företag att du ska ta betalt av din första kund. Hur gör du nu? Swish kan vara ett trevligt alternativ men det finns såklart många sätt att ta betalt även för dig som nyligen startat upp.

Du kan till exempel ta betalt med:

Faktura

Det finns många enkla faktureringsprogram som du kan använda, eller så kan du skapa din egen faktura så länge du har med alla nödvändiga element. Detta ska in faktura innehålla.

Kontanter

Det gamla klassiska, men kom ihåg att du behöver ett kassaregister så fort du säljer för mer än fyra prisbasbelopp (193 200 kr för 2022) under ett räkenskapsår. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om kassaregister.

Kontantfaktura

Om du inte har kassaregister så kan du alltid utfärda kontantfakturor och då behöver du inget kassaregister. En kontantfaktura skiljer en faktura genom att det framgår att betalningen är kontant. Detta ska den innehålla: kontantfaktura

Kort

För att ta betalt med kort behöver du ett avtal med någon av leverantörerna som levererar kortterminaler. Prata med din bank för att hitta det som passar dig. Kom ihåg här att pengar som kommer in via kortterminaler ska behandlas som kontanter. Det betyder att om du säljer för över fyra prisbasbelopp under ett räkenskapsår behöver du ett kassaregister.

Swish för företag

Med Swish betalar kunderna med sin mobil och pengarna landar direkt på ditt företagskonto. För några år sedan var Swish endast för privatpersoner som tex delade på en nota. Företagare fick gott nöja sig med kontanter eller betalning med kort eller faktura.  

Numera kan även du som är företagare ta betalt med Swish. Du får då ett separat swishnummer, istället för ett mobilnummer. Supersmidigt. Även här gäller reglerna för kassaregister.

Glöm inte kvittot!

Om du får betalt med kort, swish eller kontanter måste din kund få ett kvitto. Säljer du för över fyra prisbasbelopp under ett räkenskapsår behöver du ett kassaregister. Ett kassaregister skapar bland annat kvitton till dig. Säljer du inte för så mycket kan du skapa egna kvitton till kunderna. Du kan köpa ett kvittoblock i närmaste bokhandel. Se här vad som krävs för kvittot.

Oavsett hur du tar betalt är det viktigt att det är smidigt för dig som är företagare, att pengarna hamnar där de ska och att du kan ge ett kvitto till kunden. Kvittot blir extra viktigt när du bokför eftersom det är ditt underlag för att försäljningen ägt rum. Här kan du läsa mer om hur du blir en effektiv bokförare.

Här kan du läsa hur du bokför digital försäljning Swish, iZettle, Paypal och kontantkassa.

 

Letar du finansiering?

låna pengar

Ladda ner finansieringshandboken Att låna pengar. Den är gratis. Ingen finansiering krävs. Fyll i dina uppgifter och få e-boken direkt till din inbox. 

Kommentera inlägget