Räkna ut lön i enskild firma

Räkna ut lön i en enskild firma? Fast i en enskild firma heter det eget uttag såklart!

Det finns omkring en miljon företag i Sverige och hela 99,7 % är privatägda. Enligt Statistiska Centralbyrån är 53 % enskilda firmor, 35 % är aktiebolag och resterande är andra bolagsformer.

Ett av valen när du startar eget är just valet av bolagsform. Många väljer att starta en enskild firma i början för att kanske senare ombilda till aktiebolag.

Det finns några väsentliga skillnader mellan en enskild firma och ett aktiebolag:

  • I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer – ett aktiebolag är en egen juridisk person och du är inte personligen ansvarig ifall bolaget går i konkurs.
  • I ett aktiebolag räknas du som anställd (trots att du driver det helt själv) och räknar ut lön precis som vilken anställd som helst. I en enskild firma gör du istället egna uttag och betalar något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna räknas ut på din vinst under året medan arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen, räknas ut på själva lönen som du tar ut om du är anställd i ett aktiebolag.

Med andra ord, i ett aktiebolag plockar du ut lön. När du tänker enskild firma och lön är det egentligen att du gör ett egna uttag. I ett aktebolag betalar du skatt och arbetsgivaravgifter varje gång du räknar ut lön. I en enskild firma gör du egna uttag hej vilt och betalar egenavgifter baserat på din vinst i slutet av året.

Hur vet du hur mycket du ska betala i egenavgifter i slutet av året?

Eftersom du som driver en enskild firma inte löpande betalar in sociala avgifter och arbetsgivaravgifter till Skatteverket som ett aktiebolag, kan det vara svårt att veta hur mycket du ska lägga undan till dessa avgifter. Dessutom är det svårt oavsett bolagsform att uppskatta skatten så tillvida du inte varit igång några år. Ingen vill stå där i slutet av året och inse att det inte finns pengar kvar på företagskontot till att betala skatten. Bummer.

Skatt och egenavgifter brukar på ett ungefär uppgå till 40 % av din vinst (vinst=intäkter-kostnader). Beroende på hur hög din vinst är och hur gammal du är kan det här variera.  

Med Lönekalkylatorn är det lätt att vara uttagssmart

Nu finns verktyget Lönekalkylatorn som räknar ut lön och hur mycket du behöver lägga undan till skatt och egenavgifter när du driver en enskild firma. Fyll i din ålder, ungefär vad du har för intäkter och kostnader under en månad. PANG så är det uträknat och klart!

 

lonekalkylatorn

Du kan även räkna ut lön på Skatteverkets hemsida, men vi tycker att det är lite enklare med Lönekalkylatorn.

Erbjudande – 50% rabatt på bokföring & fakturering

SpeedLedger e-bokföring det mest omtyckta bokföringsprogrammet på marknaden enligt Trustpilot. Nu ger de dig som nystartad 50% rabatt första året. 

Bokföring och fakturering så enkel att du kan klara det själv
  • Bokföringen skapas automatiskt från din bank
  • Färdiga förslag – godkänn med ett klick!
  • Gratis rådgivning och steg-för-steg guider

Läs mer om erbjudandet

Kommentera inlägget