Vad är HR och behövs det för ett nystartat företag?

Det finns en del förvirring över vad HR egentligen är och vad de gör på ett företag. Det är inte heller så lätt att veta om just ditt nystartade företag ens behöver en avdelning för det, eller en HR-representant? Och om det behövs, när ska man börja implementera det i den dagliga verksamheten?

Först och främst, vad är HR?

Det är ett engelskt uttryck som har fått fäste i Sverige och, på många ställen, ersatt eller integrerats med personalavdelningar inom företag och organisationer. Direkt översatt betyder det Mänskliga Resurser och syftar på att de människor som arbetar inom ett företag är en av de viktigaste resurserna för att lyckas. Hela meningen med Human Resources är att se till att det finns grundläggande processer för personalens välmående och utveckling, för att de i sin tur ska kunna prestera så bra som möjligt.

Många som inte vet vad HR gör, associerar det med interna dispyter mellan medarbetare eller klagomål, men HR uppgifter är mer omfattande än så och kan variera mycket från företag till företag.

Hos nystartade verksamheter och mindre företag med få anställda kan det kännas överflödigt att anställa en HR representant för att hantera personalen, här kan det räcka med att chefen har hand om alla HR sysslor tills företaget växt sig större.

Behövs HR processer på ett nystartat företag?

Om du nyligen startat ditt företag och inte har så mycket personal ännu så kan det vara svårt att veta vad du kan använda HR till eller när du bör implementera fler av dessa processer i vardagen.

Även om du så bara har en enda anställd så är det viktigt att vissa punkter följs, genom att ta hand om din personal på rätt sätt kan detta vara nyckeln till att se till företaget växer. Nedan har vi listat 3 tips för hur du kan komma igång med de mest grundläggande HR processerna!

Rekrytering och retention

Detta är kanske den mest grundläggande processen för att kunna försäkra företagets tillväxt; att hitta rätt talanger och behålla dem. I HR kretsar kallas detta ofta för Talang Retention, det handlar om vikten av att kunna behålla talanger inom företaget och hjälpa personalen att växa.
Det är inte alltid lätt att behålla personal, och det finns inga exakta riktlinjer för hur du gör det, men att lyssna på din personal och lära känna dem kommer hjälpa dig att hitta var deras styrkor bäst kan användas inom företaget. Det är även viktigt att belöna bra insatser eller milstolpar och att erbjuda utbildningar så att medarbetarna kan fortsätta utvecklas tillsammans med företaget.

Arbetsmiljö och kultur

Att dina anställda känner sig bekväma på arbetsplatsen är även en viktig punkt att checka av för att jobba med talang retention. Se till att du lyssnar på dina anställdas behov och önskningar om vad de tror skulle hjälpa dem att arbeta bättre och för att utvecklas inom företaget.

Medarbetarna skapar företagskulturen tillsammans, att ha en gemenskap på arbetsplatsen är viktigt i vilken sektor du än jobbar inom. Skapa evenemang för personalen, fira födelsedagar och arrangera after works för att öka arbetsmoralen.

HR system

Att använda ett digitalt och molnbaserat HR system kan hjälpa dig att spara mycket tid när det kommer till att hantera HR processer. I ett HR system kan du till exempel hantera företagets semesterlista, lagra och dela dokument på ett GDPR säkert sätt och hålla koll på lediga dagar och frånvaro.

Lycka till med implementering av Human Resources på ditt företag!

 

Vår partner Factorial HR erbjuder ett helt gratis system för att underlätta och automatisera de mest grundläggande processer och uppgifter som du möter i vardagen på en HR avdelning. Skapa ett gratiskonto redan idag.

 

 

 

Kommentera inlägget