Varför startar folk eget egentligen?

Varför startade du eget? En ständig fråga. Och en viktig fråga.

Det finns det som tyder på att den grundläggande orsaken till att starta eget är för att kunna förändra världen runtom sig själv och kunna styra sin egen vardag och framtid.

Själv startade jag eget 2011 som webbdesigner och grafisk formgivare vid sidan av. Egentligen var det inte alls planerat, men jag fick lite frågor om att hjälpa vänner och bekanta och ville helt enkelt göra rätt för mig. Under 2015 drev jag framgångsrikt företaget på heltid och det var både spännande och lite läskigt att själv vara ansvarig för min egen lön och hur jag skulle strukturera mitt arbete.

 

Vi frågade några entreprenörer och företagare varför de valde att starta eget:

 

magnus-speedledger

Magnus Nilselid på SpeedLedger e-bokföring

”Att starta företag var för mig ett sätt att direkt omsätta idéer till verklighet utan den tröghet som alltid finns i större organisationer. Om man har mycket energi, en vilja att skapa något och gillar att snabbt se resultatet av det man gör (oavsett om man lyckas eller misslyckas med en aktivitet) så är det fantastiskt roligt att jobba med ett företag som man själv startat. Man får så klart inte vara rädd för att jobba hårt för att nå målen – det krävs i princip alltid när man startar ett företag.

En vanlig missuppfattning är att folk startar företag för att tjäna mycket pengar. Det är ju bara delvis sant. Dom flesta drivs nog snarare (som jag) av viljan att bygga något, skapa en förändring. Visst kan man tjäna bra på sikt och till och med bli rik på sitt företag men under dom första åren tjänar man oftast betydligt mindre än vad man hade gjort som anställd.”

SpeedLedger e-bokföring tillhandahåller en webbaserad bokföringstjänst för småföretagare med direktkoppling till de stora internetbankerna i Sverige. Tjänsten baseras på att informationen hämtas från ditt företagskonto, läggs in i din bokföring automatiskt och görs om till färdiga bokföringsförslag. Målet är att hjälpa småföretagare att sköta sin egen bokföring utan att vara bokföringsexperter.

 

marcus-mina-tjanster
Marcus Lönnberg på Mina tjänster

”För mig var det flera olika anledningar, framförallt hade jag länge haft ett stort sug efter att vara med och bygga något stort ifrån grunden och få uppleva den resan ihop med andra. Självklart så vill jag göra något som påverkar folks liv, och på det viset förändra världen, även om jag tycker det uttrycket är för uttjatat. Sen att få bygga ett grymt team och sätta en kultur som går efter teamets värderingar var något som jag såg fram emot.

Jag drivs även av de tekniska utmaningarna som vi tampas med, men det som är viktigare och roligare för mig är att kunna få leverera användarvärde i en hög takt.”

Mina Tjänster är verktyget för att hantera dina prenumerationer – helt gratis. Tjänsten listar dina prenumerationer och abonnemang, samt ger dig möjlighet att utvärdera andra alternativ eller säga upp dina prenumerationer. Allt på samma ställe.

 

ljuvligastunder-bild

Marie Johansson på Ljuvliga Stunder

”Känslan att få styra över sin egna arbetstid, och något som man verkligen tycker är superkul! Annars hade jag aldrig orkat hålla på att lägga ner så mycket tid som jag gör. Win – win situation!”

Ljuvliga Stunder är barnbutiken med det lilla extra som säljer leksaker, böcker, personliga accessoarer och inredningsdetaljer online.

 

bild-r-sys

Robert Rochowiak på R-sys

”Flera anledningar. Jag kan ta småjobb utan att ta anställning och är min egen chef. Det är en frihet att driva eget.”

R-sys är ett ungt, kreativt och växande konsultföretag. Företaget startade 2007 i Jönköping som enmansföretag och jobbade då med IT-konsultation. Idag erbjuder r-sys ett brett utbud produkter och tjänster. Primärt inom IT och säkerhet i Jönköping- och Göteborgsregionen.

 

godsaftigochdryg-bild

Tobias Eriksson på God Saftig och Dryg

”Jag startade eget för att jag kunde och som en hobby, som ett kul sidoprojekt. Jag behövde dessutom starta en firma för att kunna utöva min hobby.”

God Saftig och Dryg arbetar med grafiskt arbete (affischer, annonser, webb, trycksaker, etc.) och webbdesign (design, uppstart och kodning).

 

 

marielle-nystartad

Marielle i Nystartadcrewet

 

Checklista inför starten

Här på Nystartad kan du alltid använda appen Checklistan. Den är till för dig som ska starta eget och är helt enkelt en checklista på viktiga saker att tänka på när du startar eget. Skapa ditt eget konto och bocka av punkterna i din egen takt. Lycka till med ditt företagande! 

 Till checklistan

Kommentera inlägget