7 tips - så får du fler Instagram följare

Annika Andersén

2018/09/07

Det ökade bruset på sociala medier gör det ibland svårare att synas. Men för den som kan de sociala nätverkens regler, finns det stora möjligheter att växa och etablera ett varumärke.

Annika Andersén är matinspiratör, med Instagram som främsta kanal och har lyckats få många Instagram följare. Hon delar med sig av sina bästa mattips för att använda Instagrams stora användarbas som grogrund för en verksamhet.

 

1. Identifiera din Nisch och håll dig till den

Till skillnad mot Facebook så består Instagram inte bara av en tidslinje med nya uppdateringar, utan använder sig även av kategoriseringar så kallade hashtags #. Med hjälp av dem kan de som delar samma intresse, nisch osv. hitta dina inlägg, trots att de inte följer dig sedan tidigare.

Börja med att bestämma dig för vad ditt konto ska handla om, vad vill du visa upp i just ditt flöde? Hur ser det ut i den kategorin idag, kika på de konton som finns inom samma inriktning. Vilka hashtags använder dom? Finns det någonting som saknas, ett behov som du kan fylla eller en plats som saknas? När du identifierat var du vill befinna dig, se till att du håller dig i den nischen så förvirrar du inte dina följare. Du får dessutom en lojal skara Instagram följare som intresserar sig för det som du gör.

2. Undersök din målgrupp

Det bästa med instagram är det finns så otroligt många användare i olika målgrupper att nå ut till. Tjuvkika på de större profilerna inom samma nisch, vad har de för följare och vilka andra typer av konton följer dom? Vilka hashtags är mest populära – det finns sammanställda listor du kan använda för att hitta de mest använda hashtaggarna i olika kategorier. På så sätt kan du hitta vilka hashtaggar du ska använda, för att så stor del av din målgrupp som möjligt ska se just dig. Det bästa är att välja en hashtag som har mellan 10.000-100.000 bilder i. Då har du nämligen störst chans att hamna på ”top 9” på den hashtaggen, vilket gör att fler får syn på din bild.

3. Interagera med din målgrupp

Som helt ny så är det svårt att attrahera många Instagram följare på en gång, ett av de bästa sätten att göra det på är att synas. Gilla och kommentera de bilder som engagerar dig, på så sätt lägger din målgrupp märke till dig. Detta är också ett bra sätt att skapa relationer och arbeta relationsbyggande. Kommentera med försiktighet, var genuin och skriv inte likadana kommentarer på flera ställen, ingen gillar spam och Instagram har dessutom en inbyggd avkänning, som blockerar ditt konto en viss tid om de identifierar sådant beteende.

Finns din målgrupp på både Facebook och Instagram, så kan du även använda dig av Facebook-annonsering för att synas på fler ställen och på så sätt hitta nya följare.  

4. Var aktiv och engagera dig
Det tar ett tag att hitta vad dina följare gillar och vad som engagerar, idag så konsumerar vi alla flöden väldigt snabbt, nästa intryck är bara en scrollning bort. Om du vill ha en chans att synas, publicera flera inlägg under dagen och gärna olika tider. På så sätt maximerar du din tid i dina följares flöde.

Tips: publicera ett inlägg en tid som Instagram-postandet normalt är lågt. Då ligger man kvar längre i flödet innan andra inlägg “puttar ner dig”. Det fungerar extra bra om du har följare i olika länder.

5. Planera dina inlägg och håll en jämn kvalitet

När du byggt upp en skara Instagram följare så kommer du att märka vilka typer av poster som genererar mest kärlek, i form av likes och kommentarer. På så sätt lär du dig vad dina följare gillar och vad du ska satsa på. Tänk då längre än bara ett inlägg åt gången, bygg upp ett litet arkiv med inlägg som du kan publicera allt eftersom. På så sätt minskar du också den inre stressen att alltid tänka på “nästa bild”.

6. Uppmuntra aktivitet och feedback

Trots ett stort följarantal så är det svårt att få veta vad just dina följare gillar, kanske tittar de på din bild men scrollar förbi utan att varken gilla eller kommentera. Efterfråga feedback, ställ en fråga, eller be om råd. Ju mer du interagerar med dina följare desto mer lojala blir de, och ni får en relation till varandra.   

7. Älska det du gör – då är det värt all den tid det kostar dig

Sist men inte minst, att bli stor på sociala medier sker inte över en natt. Det kostar dig tid och energi och kräver en massa planering. Låt det inte bli ett stressigt prestationsmoment. Det ska vara roligt, använd sunt förnuft och förlora inte dig själv i jakten på följare och likes.

 

Annika Andersén, Nystartadcrewet

Kommentera inlägget