När du ska starta eget är det mycket att tänka på. Inte minst affärsplanen och affärsidén. Att gå från att ha en idé till att faktiskt genomföra den och skapa en verksamhet är ibland ganska lång. Allt beror på idéns natur och utformning. Har du drivit företag innan vet du vad du ska förvänta dig, men om du är ny egenföretagare kan det vara skönt att ha en checklista att luta sig emot.
Olika checklistor för att starta företag
Det finns ett flertal checklistor för att starta företag. Många innehåller i stort sett samma sak, men är fortfarande användbara. Att ha en checklista för att starta företag kan hjälpa dig att få en överblick över vad du behöver göra och minskar risken för att du missar något viktigt.
Några punkter att checka av på din checklista när du startar företag:
1. Strukturera upp din affärsidé
Gör en affärsmodell eller strukturera upp din idé med Business Model Canvas eller liknande hjälpmedel, så som Idékollen.
När du har strukturerat upp din affärsidé kan du enklare analysera din marknad och pin-pointa din kundgrupp. Det hjälper dig även att göra en fullfärdig konkurrentanalys och se var någonstans på marknaden du passar in. Låt det här bli din första punkt på din checklista inför att starta företag.
2. Säkra ditt startkapital
Behöver du startkapital och finansiering är det hög tid att börja hitta finansiärer. Det kan du få hjälp med i Finansieringshandboken.
Finansiering kan du skaffa på flera olika sätt. Vilket sätt du väljer bör utgå ifrån vilka behov du har, vilket kreditvärdighet du har och vilken sorts verksamhet du tänker driva. Du kan skatta finansiering genom till exempel:
- banklån från din bank
- checkkredit från banken
- olika företagslån från till exempel ALMI eller Connect to Capital
- leasing av olika slag
- fakturakredit
- ägarkapital
- crowdfunding
3. Registrera och ansök om:
- F-skatt eller FA-skatt
- kassaregister om du behöver det
- moms
- registrera dig som arbetsgivare om det behövs
- andra tillstånd som din bransch kräver
- patenter om du behöver det
4. Registrera en webbdomän
Skaffa en ordentlig hemsida som klarar av dina framtida krav. Din webbadress ska spegla vad du gör i din verksamhet, eller vara ditt företagsnamn. Om du till exempel driver ett hunddagis som heter Rosa Lufsen kan din webbdomän vara till exempel www.hunddagisrosalufsen.se eller www.rosalufsen.se. En webbdomän som www.allavisomalskarhundar.se säger inte lika mycket om din verksamhet och kan vara förvirrande för dina kunder. Var tydlig! Personligen skulle jag säkert välja allavisomalskarhundar.se som min domän (hundar är bäst, who’s with me??), men det skulle troligtvis inte ge mig lika många kunder till hunddagiset som hunddagisrosalufsen.se.
(Samtliga påhittade domännamn ovan är för övrigt lediga i skrivande stund. Inspirerad? Passa på!)
Köp flera domäner
Om du vill kan du köpa upp flera domäner, till exempel både .se och .com för att vara på den säkra sidan. Kolla om din domän finns ledig och köp den på iis.se.
Det finns sedan enkla verktyg så som Weld som hjälper dig skapa en snygg hemsida på nolltid. Utan att du behöver vara html-expert eller kodkunnig.
/Julia i Nystartadcrewet
Nystartads checklista för att starta företag
För fler tips och en fullständig checklista för att starta företag gå in på Checklistan och skapa din egen inloggning. Då kan du spara dina framsteg och gå tillbaka och checka av de punkter du är klar med.