Att driva företag är som föräldraskap. Det innebär mycket ansvar, mycket att ta hänsyn till och en hel del jobb. Det är också helt underbart! Att se sin idé växa till en fungerande verksamhet är oerhört tillfredsställande och energigivande. Vi är själva entreprenörer och har gjort samma resa, så vi vet vad som krävs. Den kunskapen delar vi gärna med oss av.
Våra jurister hjälper entreprenörer och nya företagare varje dag. Mycket av de frågor som vi får handlar om att ha rätt avtal från början och ha koll på vilka rättigheter och skyldigheter du har som företagare i olika branscher.
“De vanligaste ärendena som jag hjälper företagare med är upprättning av aktieägaravtal och avtalsgranskning. Jag fungerar även ofta som biträde i tvisteförfaranden gällande främst entreprenad- och konsumenttjänster.” – säger Sarah Hirschfeldt som jobbar som jurist på Freja Partner.
Tre grundläggande juridiska råd till alla nya företagare
Vi frågar även Andreé Andersson, som liksom Sarah jobbar som jurist på Freja Partner, vilka tre grundläggande juridiska råd som han brukar ge till entreprenörer i färd med att starta eget:
1. Associationsform
Överväg vilken associationsform som passar verksamheten bäst och komplettera med nödvändiga handlingar om bolagsavtal, bolagsordning och så vidare. Associationsform betyder kort och gott bolagsform i det här sammanhanget, till exempel enskild firma, aktiebolag, handelsbolag och så vidare.
2. Ha koll på tillstånd
Ha koll på aktuella tillstånd som kan behövas i din bransch.
3. Juridiskt korrekta avtal
Se till att ha juridiskt korrekta avtal med dina partners, kunder, leverantörer, anställda och så vidare.
Så jobbar vi på Freja Partner
Freja Partner jobbar med affärsjuridik över hela Sverige. Vi arbetar med att göra den juridiska aspekten av att vara egenföretagare lättare att förstå och mindre avskräckande. Som småföretagare kan du behöva både juridisk hjälp och juridisk rådgivning. Men vad är skillnaden?
“Juridisk hjälp innebär att vi hjälper våra kunder rent praktiskt med allt från att gå igenom kontrakt eller upprätta ett avtal till att företräda kunden i tvistemål. Juridisk rådgivning innebär att vi vägleder våra kunder hur de ska gå tillväga eller var de behöver göra på ett övergripande plan.” – Säger Josefine Gyllenram, jurist på Freja Partner.
En stor del av att vara företagare rör mindre juridiska bitar och därför är det viktigt att kunna få hjälp på ett enkelt och smidigt sätt.