Utveckla en app: från idé till färdig app i AppStore

Egenföretagare Ida Ahlström lärde sig programmering på nätet och skapade sedan ett spel som nu säljs på Apples AppStore. Nu gästar hon Nystartadbloggen och visar hur man kan gå tillväga för att förverkliga sin appidé.

 

 

Min resa som egenföretagare började för 5 år sedan, då jag designade virkmönster och sålde vidare dem till ett företag. Allt gick bra fram tills att företaget ville sänka priserna till hälften och med det tappade jag suget. Det gjorde att jag fick hitta på någonting nytt och jag tog tag i en idé som jag gått och tänkt på länge, nämligen ett mobilspel till min son. Då alla har en mobil i fickan numera var tiden mogen, så jag skapade multiplikationsspelet Multi&Pli som nu säljs i Apples AppStore. Så här gjorde jag:

Lär dig programmera

  • “Kan andra programmera så kan jag också, hur svårt kan det vara?”, tänkte jag och satte igång. Jag kunde inte programmera från början men det finns oändligt mycket kurser, beskrivningar och exempel på nätet.
  • Jag hittade sidan www.raywenderlich.com och gjorde många av kurserna där. Programmering känns svårt och otillgängligt i början men ha tålamod, du börjar se mönster efter ett tag.
  • Programmet Xcode som du behöver för att utveckla appar finns att ladda ned gratis på Apples hemsida.

Designa ett spel eller utveckla ett verktyg?

Börja enkelt och designa något som du behöver. Min första app var en bilderbok till min son. Nu har jag precis släppt ett spel för barn och vuxna som vill träna på multiplikationstabellen. Sonen har kommit i rätt ålder och nu tragglar han med den.

  1. Vad har du för behov? Vad är det du vill bidra med, vilket problem ska appen lösa?
  2. Rita och skriv ned dina idéer. Klura och prata med nära och kära och de kommer komma med massor av tankar och idéer.
  3. Ta en idé som du gillar och börja designa.
  4. Blir det för svårt så kan du sluta med den och börja om. Jag har börjat på många spel som har varit för avancerade för mig. De får jag fortsätta på i framtiden.
  5. Testa testa testa idén.

Skicka allt till Apple

För att få sälja spel och program på Apples AppStore behöver du en utvecklingslicens som kostar en tusenlapp per år, sedan kan du skicka ditt spel eller program till AppStore. Efter några dagar är den förhoppningsvis godkänd. Du anger ditt bankkonto och om ditt spel säljer får du in pengarna direkt på ditt konto en gång i månaden, där du får ut ungefär 70% av priset medan Apple behåller resten.

Marknadsföring

Nu börjar det stora arbetet med att göra reklam för ditt spel och att nå ut. Berätta för alla du känner att din app är färdig, gör reklam på sociala medier och försök synas på så många ställen som möjligt. Jag har precis börjat sätta mig in i detta och får återkomma när jag har fått mer kött på benen.

Har ni några tips där ute på bra sätt att marknadsföra sin app på?

 

Ida Ahlström, Egenföretagare

 

Kommentera inlägget