Att välja bolagsform

När du väl har bestämt dig för att starta eget kommer du att stöta på frågan: Vilken bolagsform?

En bolagsform är vilken juridisk form företag ska ha, till exempel aktiebolag eller enskild firma. Vilken bolagsform du väljer styr hur du redovisar till Skatteverket, vad du får göra, hur du hanterar lön och så vidare. Vad som passar bäst för just ditt företag beror på vilka ekonomiska förutsättningar du har och hur du vill driva din verksamhet. Ditt val ger dig också olika förutsättningar för att komma igång.

 

Några av de vanligaste bolagsformerna

Enskild firma – den vanligaste bolagsformen för småföretagare

Enskild firma (eller enskild näringsidkare som det också kan heta) är den absolut vanligaste bolagsformen bland de som startar eget i mindre skala. Det är en bolagsform som gör att du kan starta relativt direkt och den kräver inget startkapital. Du behöver dock ansöka om F-skattesedel.

I en enskild firma är det du som är företaget. Om du plockar ut pengar räknas det inte som lön, utan som ett eget uttag och du skattar på den eventuella vinst som ditt företag gör under ett år. Du kan inte ha några delägare, men däremot kan du ha flera anställda.

 

Aktiebolag 

För att starta ett aktiebolag behöver du startkapital på 50 000 kr. En fördel med just AB är att företaget är en egen juridisk person och om ditt företag blir skuldsatt påverkar det inte dig som privatperson, till skillnad från en enskild firma.

Om du tar ut pengar ur ett aktiebolag räknas du som anställd och företaget betalar arbetsgivaravgifter och skatt på den lön du tar ut. Fördelen med detta är att du direkt kan se hur de pengar du tar ut påverkar resultatet i företaget.

 

Handelsbolag

Handelsbolag är bra för dig som vill starta företag tillsammans med någon annan. Liksom enskild firma kräver bolagsformen handelsbolag inget startkapital och du kan starta relativt omgående.

När du startar ett handelsbolag tillsammans med någon är det bra att upprätta partneravtal. Om företaget blir skuldsatt spelar det ingen roll vilken delägare som är skyldig till skulden. Om den som så att säga är skyldig till skulden inte har pengar, kommer den andra att krävas på pengar. Det kan även vara bra att ha ett avtal ifall den ena av er kommer att jobba mindre än den andra och därför ska ha mindre del av vinsten. Läs mer om att starta företag med en kompis.

Kom ihåg att alltid välja den bolagsform som passar bäst för just din verksamhet.

 

 

Viktiga saker att tänka på innan du väljer bolagsform

  • Hur mycket har du i startkapital? (50 000 kr i startkapital är ett krav för att starta aktiebolag).
  • Är du ensam eller startar du företag tillsammans med någon annan?
  • Har du någon som ska vara delägare?
  • Om det går åt pipsvängen, vill du vara ensam ansvarig för eventuella skulder?

 

Läs gärna mer om bolagsformet på Verksamt.se.

 

julia sjövall

Julia i Nystartadcrewet

Kommentera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.