Skillnaden mellan att ta ut lön ur aktiebolag och enskild firma

Du som står i startgroparna att starta ett företag funderar säkert på vilken bolagsform du ska välja. De två vanligaste bolagsformerna är enskild firma och aktiebolag. De skiljer sig åt på flera olika plan. Den väsentliga skillnaden är att ett aktiebolag är en egen juridisk person medan en enskild firma inte är det. Läs mer om skillnaden mellan olika bolagsformer.

När det kommer till att plocka ut lön börjar det skilja sig lite mer. Så här funkar det:

Ta ut lön ur en enskild firma

I en enskild firma heter det faktiskt inte lön när du som ägare plockar ut pengar. Det heter eget uttag. Ett eget uttag räknas inte som en kostnad i ditt företag. Det här gör att ditt uttag inte syns i resultatet och påverkar alltså inte din eventuella vinst eller förlust.

Varför är det viktigt att veta?

Jo – eftersom uttaget inte syns i ditt resultat påverkar det heller inte hur mycket du betalar i skatt din eventuella vinst.

Tänk så här: Om du gör ett resultat på +200 000 kr under ett år kommer du att få skatta för den vinsten. MEN! Om du under samma år har gjort egna uttag på 200 000 kr finns ju troligtvis inte så mycket av vinsten kvar i bolaget, men du behöver ändå betala skatten på din 200 000 – kronorsvinst. Risken är stor att du behöver lägga tillbaka pengarna från ditt privata konto för att betala skatt. Då är det ju extra tråkigt om du nu råkar ha förbrukat dessa pengar redan.

Använd Lönekalkylatorn för att räkna ut hur mycket du kan ta ut i eget uttag per månad och fortfarande ha kvar likviditet (pengar) för att betala skatt och egenavgifter i slutet av året.

 

Ta ut lön i ett aktiebolag

Om du har ett aktiebolag heter det lön precis som det ska. Även fast du är ensam ägare räknas du som anställd när du plockar ut lön. Det innebär att du måste registrera ditt företag som arbetsgivare, samt betala skatt och arbetsgivaravgifter på summan som du tar ut som lön.

Det här innebär också, till skillnad från om du har en enskild firma, att det du tar ut i lön (plus skatten och arbetsgivaravgiften) syns i ditt resultat och påverkar din eventuella vinst eller förlust. Det gör att du minskar risken för att inte ha koll på om du har tillräckligt kvar till vinstskatt i slutet av året.

Det är inte bara det du får i handen som är en kostnad

Däremot behöver du komma ihåg att om du till exempel tar ut 20 000 kr en månad så ska du även betala skatt och arbetsgivaravgifter på den summan. Den totala kostnaden kommer därför att landa på ungefär det dubbla.

Även här kan du använda Lönekalkylatorn, men nu för att räkna ut hur mycket du kan ta ut i lön varje månad. Skapa ett konto på Mina sidor för att få en komplett sammanställning av dina skatter och avgifter på din lön.

 

 

Kommentera inlägget

Comments are closed.