Starta eget företag - klara, färdiga, gå!

Nystartad-crewet

2020/04/20

Är du sugen på att starta företag men vet inte var du ska börja någonstans? Här kommer några tips på hur du kan börja och vad du behöver tänka på.

Affärsidén

Har du en affärsidé bör du testa den innan du sätter igång. Är det du vill sälja något som kunderna faktiskt vill köpa? Det allra bästa är om du kan göra en marknadsundersökning där du frågar dina potentiella kunder men i andra hand kan du fråga vänner och bekanta som du vet är ärliga med sina svar. 

Smygstart eller rivstart?

Om du är i idéstadiet och inte riktigt vet om du kommer att kunna försörja dig på ditt företag kan det vara bra att mjukstarta företaget vid sidan av jobb eller skola. Vill du å andra sidan satsa allt du har på din affärsidé och vet att du kommer att få in pengar ganska snart kanske en rivstart är att föredra.

Bolagsform

De vanligaste bolagsformerna är aktiebolag och enskild firma. Ett aktiebolag är en egen juridisk person och du behöver ett kapital på 25 000 kronor för att starta. En enskild firma kostar inget alls att starta och det är enkelt att komma igång men du och företaget räknas som samma person vilket kan innebära en större ekonomisk risk för dig som driver bolaget.

Försäljning och marknadsföring

Syns du inte så finns du inte. Du behöver marknadsföra ditt företag och komma igång med din försäljning. Föreställ dig önskekunden, ring det där telefonsamtalet och skicka mailet där du berättar vad du har att erbjuda. 

Se till att synas på nätet

Skaffa en hemsida och SEO-anpassa den så att du syns för alla som letar efter just det du säljer. Redan när du väljer företagsnamn behöver du se om namnet du har tänkt dig också är ledigt på nätet, som domännamn. 

Vill du läsa mer? Läs guiden om att starta eget företag!

Kommentera inlägget