Tolv idéer till dig som är sugen på att starta företag

Vad är du bra på?

Är du sugen på att starta företag men inte helt hundra på vad du vill göra? Den första frågan du behöver ställa dig är: Vad är jag bra på?

När du har besvarat den behöver du fråga dig själv: Är det här tillräckligt bra för att någon ska vilja betala för det?

Om svaret är ja på den sista frågan är det dags att sätta igång med din affärsplan. Ta gärna hjälp av Idékollen för att kickstarta din affärsidé. Kommer du inte på något på de två tidigare frågorna, kan vi gå tillbaka till fråga ett – vad är du bra på?

 

Här är här tolv tips på affärsidéer:

1. Du är bra på bokföring

Denna låter kanske tråkigt, men det finns många småföretag där ute som hade välkomnat lite extra hjälp med bokföringen. Kolla upp vad en redovisningskonsult tar i timmen i din region och lägg dig någonstans i närheten. Se även till att du har rätt kvalifikationer, ingen vill ha en felaktig bokföring.

2. Du är bra på att städa

Starta en liten städfirma. Fler och fler idag väljer att anlita städhjälp hemma, du kan säkert hitta några kunder i din hemtrakt.

3. Du har mycket fritid och gillar hundar

Bli hundrastare! Hunddagis blir allt mer populärt i storstäder, så varför inte haka på trenden och erbjuda tjänster där du kommer hem till någon och rastar deras hund? Kom bara ihåg att ha ett bra kontrakt så att köparen känner sig trygg med att släppa in dig i sitt hem och ge dig ansvaret för sina fyrbenta vänner.

4. Du är bra på att fixa fester

Blir festfixare eller varför inte bröllopsfixare? Enligt Vigselstatistik har antalet bröllop i Sverige ökat de senaste åren och lite hjälp med att planera den stora dagen är troligtvis välkommet. Se till att skaffa dig bra kontakter inom restaurang, uthyrning, fotografi, ljud, ljus och så vidare. Kanske vill du även börja med temabröllop som blivit allt mer populärt de senaste åren?

5. Du är grym på arbetsintervjuer

Håller du arbetsintervjuer på ditt nuvarande jobb? Då kanske du passar alldeles utmärkt som coach åt mindre erfarna arbetssökande. Har du dessutom koll på hur arbetsgivare resonerar och tänker är det säkert många där ute som skulle vilja ta del av din kunskap.

6. Du är ett musikaliskt geni

Många musiker livnär sig med jämna mellanrum på att ge lektioner, till exempel gitarr- eller pianolektioner. Googla runt lite för att se hur andra lägger upp sina utbildningar och kör sedan igång med att skaffa dig en grupp av studenter. Kanske är webinarformen det bästa för dig?  

7. Du är stark som en oxe och en hejare på att bära kartonger

Om du har flyttat någon gång vet du vilken kamp det kan vara att bära allt till och från flyttbilen. Varför inte erbjuda det som en service? Dessutom får du träningspass på köpet!

8. Du är bra på att bygga webbsidor

Du har erfarenhet av att bygga webbsidor och känner dig tillräckligt säker för att hjälpa andra att bygga upp sin webbsida. Hyr ut dig själv som konsult till företag som behöver ett extra handtag. Läs mer om hur en bra webbplats ska innehålla.

9. Du är stil- och modesäker

Bli personlig shoppare åt folk utan stilkänsla. Som marknadsföring kan du använda visuella kanaler som Pinterest och Instagram. Du minns väl fenomenet dagens outfit?

10. Du är en teaterapa och barn älskar dig

Klä ut dig till clown, disneyprinsessa eller något annat roligt och hyr ut dig själv till barnkalas. På julen kan du sedan extraknäcka som jultomte.

11. Du är grym på att baka och dekorera tårtor

Gå en konditorsutbildning och bli konditor. Personliga tårtor och bakverk har blivit mer och mer populärt att köpa in istället för att själv stå i köket inför kalaset. Tänk på att en konditorsutbildning även ger dig rätt kunskap inom livsmedelshygien.

12. Du är grym!

Du som är grym på att marknadsföra och promota dig i sociala medier kan starta en blogg eller liknande för att kunna samarbeta med företag. Många bloggare och instagramprofiler lever på sponsring från företag som vill exponera sitt varumärke.

 

Kom ihåg att du i början kan driva din idé som en hobbyverksamhet, men så fort du börjar göra vinst är rekommendationen att starta ett företag. När den dagen kommer kan du  läsa mer om bolagsformer här. Vill du kanske ha fler förslag på affärsidéer? I så fall rekommenderar vi att du klickar in dig här

Lycka till i ditt företagande!

 

 

 

Delta på webbkursen Att starta eget

Från idé till succé! Nystartad håller tillsammans med SpeedLedger e-bokföring en kostnadsfri webbkurs i att starta eget. Välkommen att delta du också!

Läs mer om kursen och anmäl dig

 

 

Kommentera inlägget