Hemmakontor - vad behöver du?

Inred ett hemmakontor som är snyggt och ergonomiskt

 

När jobben flyttade hem

Till synes från ingenstans kom covid-19 och vände upp och ner på det mesta. Som om det inte var nog med oron över nära och kära portades vi till råga på allt från våra kontor. Det gick undan, och många fick hasta ihop en arbetsplats i hemmet.

 

Trött på en kokhet laptop i knät?

Kanske hör du till dem som arbetat från barnens låga skrivbord, eller liggandes i soffan med datorn i knät? Möjligen har du rätt kontorsstol och bra belysning på plats… men har ändå inte riktigt fått till det där snygga, ergonomiska hemmakontoret?

Oavsett vilket kan vi hjälpa dig på traven. Vi har grävt fram info om allt från arbetsmiljölagen till innehållet i ett perfekt uppsatt hemmakontor. Men framför allt har vi samlat inspiration i form av 13 snygga lösningar på kontor i alla slags hem. Vad sägs exempelvis om en schysst arbetsplats i garderoben? Eller smart användning av den där “döda ytan” i hallen?

 

Arbetsgivarens ansvar

Kom ihåg att arbetsgivaren är ansvarig för anställdas arbetsmiljö. Oavsett om det jobbas på ett traditionellt kontor eller hemifrån.

Skulle ryggen börja krångla på grund av en hemsk arbetsställning gör du som anställd rätt i att höra av dig till chefen med krav på ordentlig utrustning. Får du inget gehör kan du alltid hänvisa till arbetsmiljölagen!

 

Vad kan hemmakontoret innehålla?

Allas behov skiljer sig åt, inte minst beroende på vad arbetsuppgifterna består av. Men en viss grunduppsättning i hemmakontoret är bra för de allra flesta.

  • Kontorsstol – Glöm kontorsstolen av det gamla slaget. Nu finns det ergonomiska modeller som även tillför något inredningsmässigt.
  • Skrivbord -Har du möjlighet så är ett höj- och sänkbart skrivbord det absolut bästa alternativet för din kropp. Men du kan slippa återkommande besök hos naprapaten med andra smarta lösningar likaså.
  • Skärm – “Det funkar utmärkt med min laptops inbyggda”, säger i stort sätt ingen efter de har provat en stor, separat skärm.
  • Tangentbord – Once you go externt you never go back!
  • Belysning – Utöver minskad risk för huvudvärk ser du dessutom mycket proffsigare ut i webbmötet med bra belysning.
  • Personlig prägel – Du ska trivas i ditt hemmakontor. Så se till att addera din egen touch i form av växter, tavlor och sköna detaljer.

 

Låt hemmakontoret smälta in

Att ergonomin är viktig har du nog förstått. Med det behöver inte betyda att arbetsplatsen ska sticka ut från resten av hemmet. Lyckas du matcha den med hemmets genomgående stil så kommer kontoret uppfattas som en naturlig del istället för något tillfälligt.

 

Kunna “gå hem” efter jobbet

Hemmet är jobb och jobbet är hem. Rörigt! Om du på det ena eller andra sättet kan “stoppa undan” en del av arbetsplatsen vid dagens slut så gör du det lättare att tänka på annat då du är ledig.

 

Inspirerande exempel på hemmakontor

Tror du att du saknar utrymmet för ett hemmakontor? Låt oss motbevisa dig. Du kan exempelvis:

  • Integrera arbetsplatsen i en bokhylla.
  • Hänga upp kontoret på väggen.
  • Stå och arbeta utan höj- och sänkbart skrivbord.

 

Läs hela artikeln

Visma Advantage arbetar med varumärken som IKEA, Elgiganten, Gerdmans och NetOnNet. Med sådana partners har de fått bra koll på hur ett hemmakontor bör inredas och utrustas.

Se alla 13 tips och massvis av härliga bilder på hemmakontor.

 

 

Kommentera inlägget