De fem frågorna – vägen till en lyckad start!

Vart börjar du i ditt företagande? Elisabet Sannas från Nyföretagarcentrum ger tips på hur du kan ta hjälp av dem för att få en bra start.

Många får tipset att skriva en affärsplan när de ska starta företag, men det kan kännas som att bestiga Mount Everest i socki-plast för en som aldrig har hållit på med företagande.

Så man låter bli och företagsstarten blir aldrig av.                   

Mitt bästa tips är att boka tid för rådgivning på NyföretagarCentrum, för att på professionell hjälp med att strukturera upp din företagsstart. Men om du vill klura lite på kammaren innan du kommer till rådgivning, så föreslår jag att du svarar på fem enkla frågor först:

Vad?
Vem?
Var?
Hur?
Varför?

Vad ska jag sälja? Varor eller tjänster, eller en kombination? Fundera också på vad kunden egentligen köper, det är inte säkert att det är samma sak som du tror att du säljer. Har du en foodtruck så säljer du mat, men kunden köper i första hand tid och bekvämlighet.

Vem är min kund? Ska jag sälja varor/tjänster till företag eller privatpersoner? Eller till offentlig sektor? Oavsett om du säljer till privat- eller företagskunder är det till stor hjälp om du försöker att visualisera din typkund, dvs. den typ av kund som kommer att vara den vanligaste i ditt företag.

Var finns mina kunder? Det är viktigt att göra en geografisk begränsning. Annars blir det lätt att man ska sälja allt till alla, överallt. Tidseffektivisering, många kunder på mindre tid gör att du tjänar pengar med mindre ansträngning.

Hur ska detta gå till? Vad behöver jag hjälp med? Vad behöver jag för att min firma ska få en så bra start som möjligt? Gör en inventering på dem du har i ditt nätverk. Vem har erfarenhet och kan hjälpa mig?

Varför ska kunden köpa av mig? Vad är det med min verksamhet som gör att kunderna byter leverantör eller testar något nytt?  Ska jag vara trevligast i mitt bemötande? Har jag en unik kombination av varor och kundservice?

När du har svarat på dessa frågor har du faktiskt en bra början på en Affärsplan?

Bra va?

Vill du boka kostnadsfri rådgivning så har NyföretagarCentrum kontor över hela landet. Gå bara in på vår hemsida, www.nyforetagarcentrum.se och hitta din ort i rullgardinsmenyn.

Varmt välkommen!

 

Elisabet Sannas, Nyföretagarcentrum

 

Kommentera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.