Ho ho ho - Nu är det jul och bokföring igen!

Vad är det du behöver tänka på när det kommer till bokföring samtidigt som du står inför julstök och annat? Jo, julklappar och julbord kan vara aktuellt som arbetsgivare.

Julklappar, belopp och kontanter

Som arbetsgivare så kanske du vill ge bort en julklapp till dina anställda. Vill du att hela presenten skall vara avdragsgill för ditt företag får den inte överstiga 450 kr inklusive moms.  Om presenten överstiger 450 kr så innebär det att den inte blir avdragsgill.

Något annat som är bra att ha i åtanke är att det är inte tillåtet att ge bort kontanter. Om du vill ge bort ett presentkort så se då till att det inte går att bytas in mot kontanter för annars kan du inte dra av den kostnaden.

via GIPHY

Julklapp som välgörenhet

Nuförtiden är det många som väljer att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge bort ett fysiskt paket. Om du som arbetsgivare för egen del vill att julklappen ska gå till välgörenhet eller ideell organisation så behöver inte dina anställda skatta, men du får inte göra avdrag för den presenten. Om dina anställda istället vill att du ger en julgåva till en ideell förening eller en välgörenhetsorganisation i form av pengar ska gåvans värde behandlas som om det vore en löneutbetalning. Läs hur du tar ut lön.

Om du däremot vill ge dina kunder en fin julpresent är motsvarande presenter inte avdragsgilla. Men du kan alltid ge dem reklamgåvor, vilket innebär att du kan köpa in pennor eller liknande med din logga på och dela ut. Bra att tänka på då är att det krävs att ett större antal personer får en sådan gåva.

Kunder, anställda och julbord

Om du funderar på att bjuda ut dina anställda på julbord så är det samma regler som vid en personalfest. Avdrag för det kan du göra två gånger per år.

Så vad innebär då reglerna för en personalfest? Jo, detta räknas som en skattefri förmån i företaget. Då kan du dra av 60 kr exklusive moms när du bjuder din personal. Summan anses vara ett “skäligt avdrag” vid enklare mat och dryck.

Andra kringkostnader upp till 180 kr exklusive moms per person kan medges vid julbord exempelvis som lokalhyra eller musikunderhållning. Skulle kostnaden överstiga detta blir den delen skattepliktig för företaget, det vill säga en ej avdragsgill kostnad.  Om du istället vill bjuda din kund på julbord räknas inte det som en avdragsgill kostnad för företaget. Det är då samma regler som med dina anställda, 60 kr om det är relaterat till din verksamhet.

Däremot kan du vid extern representation dra av 180 kr exklusive moms för kringkostnader per person för såsom underhållning etc. För att se hur du bokför julbord, julgåvor till kunder eller anställda som kan du klicka här.

 

Kommentera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.