Bidrag att söka som nystartat företag

Vi har tidigare pratat om crowdfunding och hur du genom olika crowdfundingportaler kan skaffa finansiering till ditt startup eller nya projekt. Ett annat sätt att skaffa finansiering är att söka ett bidrag. Det finns, tro det eller ej, många bidrag att söka just för dig som är egenföretagare, eller funderar på att starta en verksamhet.

Bidragen varierar och är ofta beroende av nisch, bransch och geografiskt läge.

Här är en lista på några bidrag som du kan söka:

1. EU-stöd

Om du arbetar med ett projekt som är inom EU:s intresse och som kan bidra till att genomföra ett EU-program eller en strategi kan du ansöka om bidrag från EU. Läs mer om hur du ansöker på EU-upplysningen.

 

2. Starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen

Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande kan du få ett starta eget bidrag. Du behöver tänka igenom din affärsidé samt lämna in en affärs- och kostadsplan. När du övertygat gänget på Arbetsförmedlingen att satsa på din idé behöver du även uppfylla någon av Arbetsförmedlingen krav.

 

3. Regionalt bidrag för företagsutveckling

Det här bidraget är via Tillväxtverket. Du kan ansöka om det om du driver ett litet eller medelstort företag inom den privata sektorn och är aktiv på landsbygden eller i glesbygd. Ansökning sker löpande. Läs mer om regionala företagsstöd.

 

4. Inkubatorprogrammet på Vinnova

Inkubatorprogrammet är inget finansiellt stöd, utan syftar till att ge nystartade företag hjälp i form av affärsutveckling, nätverk, rekrytering och erfarenhet. Inkubatorerna finns över hela landet och deras erbjudande kan skilja sig något ifrån varandra. Läs mer om Vinnovas inkubatorprogram.

 

5. Jordbruksverkets stöd till unga jordbrukare

Det här stödet kan du som är 40 år eller yngre och startat ett jordbruksföretag söka. Stödet är på mellan 55-60 euro per hektar och du kan få stöd för högst 90 hektar. Läs mer om stödet.

 

Läs mer om olika bidrag på följande sidor:

 

julia sjövall

Julia i Nystartadcrewet

Kommentera inlägget

6 thoughts on “Bidrag att söka som nystartat företag

 1. andersekbom skriver:

  Tja! Länken i punkt 4 går fel.

 2. Nystartadcrewet skriver:

  Hej Anders! Det har du rätt i, fixat! tack för heads up.

 3. Gabriel skriver:

  Hej. Kan man få hjälp med finansiering av upprustning av en gammal fastighet för nystart av cafeverksamhet eller restaurangverksamhet?

  1. Nystartadcrewet skriver:

   Hej Gabriel! Jag skulle tro att det är möjligt, beroende på vad du har för syfte med fastigheten och hur din affärsplan ser ut. Ett alternativ är att vända dig direkt till en bank. Du kan även testa att ta kontakt med ALMI eller Drivhuset och höra vad de har att ge för råd i frågan. Hoppas allt går vägen! Mvh Julia

 4. Max skriver:

  Kan ett städbolag få bidrag? Vi har hemsidan http://www.malmomaids.se

 5. ivo saravanja skriver:

  kan man har stöd eller bidrag om man startar med enskild firma (BYGG) men alla anstälda ska vara personen so har varit missbrukare eller personen med PTSD,,,t.ex. Städ keramik svetsare

Comments are closed.