Tips till dig som ska låna startkapital

Att driva företag är också en sport. Magnus Nilselid har drivit företag vid två olika tillfällen och tvärtemot vad många småföretagare har han inte upplevt det som svårt att skaffa lån från banken. Varför? Bankerna vill ju faktiskt låna ut pengar, det gäller bara att kunna reglerna och rutinerna som krävs.

magnus-speedledger

Magnus Nilselid – VD på SpeedLedger

Här är ett axplock av hans tips till dig som vill skaffa ett banklån eller kredit hos banken:

Hur ska du använda pengarna?

Din säkerhet är faktiskt inte det första som banken är intresserad av när ni diskuterar lån och krediter. Banken tittar snarare på hur pengarna ska användas och om du kommer att kunna betala räntan och eventuell amortering.

Har du koll på din verksamhet?

En annan faktor som spelar in är hur du är som företagare, eftersom banken faktiskt dömer dig som person. Att du ger intryck av att ha koll på din verksamhet (och faktiskt har det) är ofta en starkt avgörande faktor. Med all rätt, det är trots allt det som kommer att vara avgörande för den totala framgången för ditt företag.

Kan du beskriva din marknad?

Se till att du kan beskriva din kundgrupp och hur marknaden för din produkt ser ut för att kunna skaffa ett lån på banken. Ställ dig frågor som:

 • Vem är mina kunder?
 • Växer marknaden och i så fall på vilket sätt och hur fort?
 • Vilka konkurrenter har du?
 • Hur skiljer du dig från dina konkurrenter?

(Tips – Idékollen hjälper dig reda ut några av dessa grejer)

Att förutse sin likviditet

Likviditet betyder betalningsförmåga, det vill säga hur mycket pengar du har på banken. Om du har dålig likviditet, det vill säga dåligt med pengar på banken, kan du behöva ta ett lån för att fortsätta med din verksamhet. För att du ska kunna förutse din likviditet behöver du ha en uppdaterad och bra bokföring. Du kan antingen sköta din bokföring på egen hand, eller låta en konsult göra den åt dig. Oavsett vad du väljer behöver du själv vara insatt i dina rapporter och oavsett hur tråkigt det verkar se över dem då och då.

 

Ladda ner e-boken Att låna pengar

låna pengar

Fyll i formuläret och få e-boken skickad till din e-post.

 

Kommentera inlägget

One thought on “Tips till dig som ska låna startkapital

 1. Lenka skriver:

  Detta för att informera allmänheten om att enkelt lån nu ges ut till 2% ränta, endast seriösa personer behövs för att registrera sig nu med kontaktinformationen nedan.

  Whats’App-nummer: +12247574068
  Eamil: [email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.