Crowdfunding för startups

Det finns många sätt att finansiera en startup eller nysatsning. Det traditionella sättet är att lägga in privata pengar eller helt enkelt ta ett lån.

Crowdfunding

En av de mer spännande sätten att finansiera sin affärsidé är crowdfunding. Crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering, är ett sätt för en ny företagare att vända sig till ett stort antal finansiärer för att få startkapital eller annan finansiering. Det går ut på att presentera sin affärsidé på nätet i någon av de många crowdfundingportaler som finns, till exempel Kickstarter , Funded By Me eller Indiegogo.

Därefter kan privatpersoner eller andra finansiärer som tycker att din idé är rolig, intressant eller banbrytande bidra med pengar. Det innebär att många små finansiärer pytsar in mindre summor till din verksamhet.

Konceptet blev snabbt framgångsrikt och Svenska Dagbladet kallar det för den kreativa lösningen för småföretag på jakt. Tidningen Entreprenör har skrivit flera artiklar inom ämnet, bland annat om Mormor Agdas Därproducerade glass som tack vare crowdfunding idag har över 140 delägare som alla pytsat in mellan 2 000 till 20 000 kr till verksamheten.

Här är en lista på några crowdfundingforum som finns där ute:

Kommentera inlägget

Comments are closed.