Startkapital is king - tre sätt att finansiera ditt företag

Nystartadcrewet

2021/01/31

Cash is king och startkapital är ett måste när du ska starta företag. Som tur är finns det flera olika sätt att skaffa finansiering. Hur vill du finansiera ditt företag?

Vissa av oss behöver mindre startkapital, vissa behöver med. Ska du starta ett aktiebolag behöver du 50 000 att lägga in direkt plus eventuell finansiering för övrig startupverksamhet. Startar du en liten enskild firma och säljer dina egna tjänster krävs lite mindre startkapital. Här är tre olika sätt att skaffa sig startkapital:

1. Finansiera ditt företag med crowdfunding

Vad är crowdfunding?

Crowdfunding går ut på att ett flertal personer tillsammans står för en liten del var av finansieringen. Istället för att en enda stor finansiär pytsar in hela summa lägger många små finansiärer in en del var i en idé som de gillar.

Crowdfunding kallas ibland gräsrotsfinansiering och sker för det mesta via olika forum online. På forumen kan du som företagare presentera din idé. Finansiärer kan sedan läsa din pitch och pytsa in vilken summa de vill. Här är en lista på några forum där ute:

2. Finansiera ditt företag med kredit hos banken

Du kan även finansiera ditt nya företag med kredit hos banken. Att förhandla med banken skiljer sig inte speciellt mycket från en vanlig affärsuppgörelse. Det går nästan alltid att förbättra räntan lite eller i varje fall bli av med vissa uppläggningsavgifter. Förbered din pitch, kavla upp ärmarna och börja förhandla med banken!

Förhandla med banken – fintrimma dina argument

Precis som i alla förhandlingssituationer är det bra att ha alternativ. Kontakta därför några olika banker och be dem ge dig olika förslag. Det kan mycket väl hända att olika banker gör olika bedömningar. Dessutom är det utmärkta tillfällen för dig att fintrimma dina argument. Game on!

3. Finansiera ditt företag med bidrag av olika slag

Bidrag att söka finns det gott om. Det gäller bara att hitta dem. Här är en lista på några bidrag till olika sorters nyföretagare:

  • EU-stöd: Om du arbetar med ett projekt som är inom EU:s intresse och som kan bidra till att genomföra ett EU-program eller en strategi kan du ansöka om bidrag från EU.
  • Starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen: Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande kan du få ett starta-eget-bidrag. Du behöver tänka igenom din affärsidé samt lämna in en affärs- och kostadsplan. När du övertygat gänget på Arbetsförmedlingen att satsa på din idé behöver du även uppfylla någon av Arbetsförmedlingen krav.
  • Inkubatorprogrammet på Vinnova: Inkubatorprogrammet är inget finansiellt stöd, utan syftar till att ge nystartade företag hjälp i form av affärsutveckling, nätverk, rekrytering och erfarenhet. Inkubatorerna finns över hela landet och deras erbjudande kan skilja sig något ifrån varandra. Läs mer om Vinnovas inkubatorprogram.
  • Jordbruksverkets stöd till unga jordbrukare: Det här stödet kan du som är 40 år eller yngre och startat ett jordbruksföretag söka. Stödet är på mellan 55-60 euro per hektar och du kan få stöd för högst 90 hektar.

Kommentera inlägget

One thought on “Startkapital is king – tre sätt att finansiera ditt företag

  1. Raj Kumar M skriver:

    Tack för tips, som vanligt 🙂

Comments are closed.